Bron: Fenex / TLN d.d. 3 maart 2023

  1. Verstoringen in douanesystemen

Wij ontvangen veel reacties van leden over de verstoringen in de afgelopen periode en wij horen dat onze leden geen begrip meer hiervoor kunnen opbrengen. TLN, Fenex en evofenedex hebben gezamenlijk de Directeur-Generaal Douane, Nanette van Schelven, rechtstreeks benaderd over de regelmatige en langdurige verstoringen in de douanesystemen. Wij hebben laten weten dat de vele verstoringen een enorme impact hebben op de logistieke processen, waarvan het bedrijfsleven ernstige hinder ondervindt. Daarnaast ondervinden bedrijven veel administratieve rompslomp, terwijl ook in de douaneafhandeling het proces niet goed verloopt. Dit alles wordt een opeenstapeling van problemen, nog los van alle extra kosten die hierdoor ontstaan. Wij hebben de DG uitermate dringend verzocht om het verhelpen van de storingen hoog op de agenda te zetten, binnen de Douane en/of Belastingdienst, maar ook verder waar nodig.

  1. Update vanuit de Douane

Via de Douane werd onderstaande informatie ontvangen:

“Gisteren heb ik jullie geïnformeerd over de recente verstoringen en in het bijzonder de verstoring van gisteren en eergisteren. de systemen draaien sinds gisteren middag 16.30 uur weer stabiel. De verstoring heeft zich voor gedaan in de HTG waardoor het hele berichten verkeer verstoord raakte. De verstoring heeft er voor gezorgd dat er aangiften niet of niet volledig zijn verwerkt. De verstoring is verholpen en de nadere analyse naar de oorzaak loopt op dit moment.

De verstoring zorgt er ook voor dat de "vast" zittende aangiften niet op nieuw kunnen worden verstuurd. Dit moet handmatig gebeuren. We hebben de aangevers daarop gevraagd een e-mail te sturen. We hebben daarop meer dan 1000 e-mail ontvangen.
De e-mails die vanaf donderdag 16:30 2-3-2023 zijn ontvangen van lijsten met aangiften waarvan de aangevers nog retour berichten mist worden op dit moment behandeld. Dit betekent dat berichten handmatig worden her verzonden. Hiervoor heeft de douane alle mankracht die beschikbaar is ingezet, ook van de NHD. Het kan voorkomen dat de aangever berichten twee keer ontvangt. Op de door de aangever gestuurde e-mail ontvangen zij geen reactie. Hierover is gecommuniceerd middels de NHD site.

Op deze manier kunnen de ontbrekende berichten zo spoedig mogelijk worden aangeboden. We onderzoeken nog de mogelijkheid om dit proces geautomatiseerd te ondersteunen waardoor dit sneller gerealiseerd kan worden.
Omdat wij prioriteit geven aan het beantwoorden van de e-mails is de NHD telefonisch niet bereikbaar.

Na het ODB IT van 16 maart kunnen we nieuwe afspraken over de noodprocedure in werking stellen. Daar worden jullie nader over geïnformeerd.

Zoals gezegd zijn we met man en macht bezig de actuele problemen op te lossen en structureel te zorgen voor meer stabiliteit en continuïteit.”