Beste BZE leden,

De Douane heeft in 2019 aangekondigd dat de exporteur, zoals in vak 2 van de douaneaangifte wordt vermeld, gevestigd moet zijn in de Europese Unie (EU).

Zoals u wellicht hebt vernomen is de definitieve datum van inwerkingtreding nu bekend en zal vanaf 1 oktober 2020 moet worden voldaan aan de definitie van exporteur, zoals genoemd in art 1 lid 19 GVo.DWU.

De evofenedex en Fenex hebben een modelovereenkomst ontwikkeld om een partij te kunnen machtigen om op te treden als exporteur.

In de bijlagen pdf heb ik de modelovereenkomsten bijgevoegd alsmede de toelichting hierop en de definitie Exporteur.

Zoals aangegeven (evofenedex/Fenex) zijn deze modelovereenkomsten onder meer relevant voor bedrijven die onder de ICC Incoterms 2020 regel Ex Works (EXW) verkopen aan klanten die niet in de EU gevestigd zijn.

Door de gewijzigde definitie van exporteur wordt het noodzakelijk in de aangifte een andere partij als exporteur te vermelden.

Bijvoorbeeld de Nederlandse verkoper, de expediteur of een in- de-Unie gevestigde dochter of vaste inrichting van de verkoper.

  • Uw douane-agent moet voorafgaand aan de opmaak van een uitvoeraangifte beschikken over de overeenkomst directe vertegenwoordiging (DV) welke wordt afgegeven door diegene die optreedt als “exporteur” namens klanten die niet in de EU gevestigd zijn. Dus als u optreedt namens de klant buiten de EU dan zal de overeenkomst in dit geval door uw firma afgegeven moeten worden.

Vanuit de SDU is een Whitepaper omtrent dit onderwerp gepubliceerd en deze hebben wij ook bijgevoegd zodat u volledig op de hoogte bent.

Modelovereenkomst optreden als exporteur drie partijen

Modelagreement acting as exporter three parties

Modelovereenkomst optreden als exporteur twee partijen

Modelagreement acting as exporter two parties

Toelichting overeenkomst optreden als exporteur

Definitie exporteur

Whitepaper Sdu In-en Uitvoer Exporteursbegrip