Geachte leden,

Ter aanvulling op het onderstaande.

Wanneer de modelovereenkomst wordt afgegeven door de partij buiten de EU (koper) dan ook gelijk de volmacht douaneformaliteiten (POWER OF ATTORNEY) laten afgeven. Deze zijn in pdf bijgevoegd.

Op verzoek van diverse relaties hebben wij de volmacht douaneformaliteiten (POWER OF ATTORNEY) in Word file voor u.

Op deze manier kunt u de betreffende invulvakken van gegevens voorzien.

Wij adviseren u wel om de word file, nadat deze gecomplementeerd is, om te zetten in pdf zodat de exporteur buiten de EU deze alleen nog maar kan ondertekenen.

Er kunnen dan geen wijzigingen/aanpassingen in de volmacht gemaakt worden.

De vorige volmachten in pdf kunt u vervolgens verwijderen.

Via deze volmacht van de exporteur buiten de EU heeft u gelijk toestemming om namens deze partij de douanedocumenten te laten maken m.b.t. de uitvoer.

Bron: FENEX

Beste leden,

Definitie van exporteur: ingangsdatum toepassing exporteursbegrip uitgesteld tot 1 januari 2021 + gewijzigde overeenkomsten om op te treden als exporteur

De Douane heeft aangekondigd om de handhaving van de definitie van exporteur uit te stellen tot 1 januari 2021. De reden hiervoor is dat er een onderzoek komt naar de verschillende manieren waarop de douaneautoriteiten in de EU het begrip hebben geïmplementeerd.

Voorts hebben wij een aantal kleine onvolkomenheden uit de overeenkomsten gehaald en sturen u hierbij de vernieuwde overeenkomsten.

Tot slot: Op het secretariaat zijn veel vragen binnen gekomen over de rollen die zijn genoemd in de overeenkomsten. Er is gekozen voor de term ‘expediteur’ om deze te laten aansluiten op de Nederlandse Expeditievoorwaarden, die van toepassing worden verklaard op de overeenkomst. De overeenkomsten kunnen worden gebruikt door iedere partij die voldoet aan de definitie van exporteur in de douanewetgeving en bereid is deze rol op zich te nemen te machtigen als exporteur. Waar de term expediteur staat kan dus ook een andere partij worden vermeld, bijvoorbeeld een leverancier, verlader of andere partij.


Volmacht douaneformaliteiten (Duits) pdf

Volmacht douaneformaliteiten (Nederlands) pdf

Volmacht douaneformaliteiten (Engels) pdf

Volmacht douaneformaliteiten (Duits) Word

Volmacht douaneformaliteiten (Nederlands) Word

Volmacht douaneformaliteiten (Engels) Word