Bron: Financieel Dagblad 27.7.2021

In het kort

Blokkeerschip Ever Given komt met vier maanden vertraging aan in Rotterdam.

Niet alle ladingeigenaren zullen hun container ophalen.

De vertraging en claims zullen nog jaren van juridische strijd opleveren.

Met vier maanden vertraging kan Robbert Jan Dekker binnenkort eindelijk in Rotterdam zijn twaalf containers met hout in ontvangst gaan nemen. Donderdag legt rond 05.00 uur, tenminste volgens de laatste planning, het blokkeerschip de Ever Given aan bij de Delta-terminal van ECT. Aan boord staan ruim 10.000 containers met lading voor duizenden bedrijven in geheel Europa.

Het schip arriveert op de Maasvlakte na een veelbewogen avontuur dat mondiaal nieuws was: op 23 maart vastgelopen in het Suezkanaal, na zes dagen vlotgetrokken en daarna drie maanden vastgehouden door de Egyptische autoriteiten in het Grote Bittermeer vanwege een juridische strijd om een schadeclaim van ruim $500 mln.

Schimmel

Voor Dekker, directeur van houthandel Koninklijke Dekker, is de grote vraag; wat is de conditie van het hout na zoveel maanden aan boord van het schip? 'Door de grote temperatuurverschillen tussen overdag en 's nachts kan hout dat niet is voorgedroogd gaan schimmelen', legt Dekker uit. Zaak dus om na ontvangst de inhoud goed te inspecteren. 'Daarna heb ik drie werkdagen de tijd om eventueel een claim in te kunnen dienen als er schade aan het hout is.'

9000

Naar schatting worden er bij ECT rond de 9000 containers gelost

Wanneer houthandelaar Dekker zijn twaalf containers precies van de terminal kan afhalen is nog afwachten. Het lossen van de Ever Given, in gebruik door de Taiwanese rederij Evergreen, neemt enkele dagen in beslag. Naar schatting worden er bij ECT rond de 9000 containers gelost. Een flink aantal, maar volgens een woordvoerder van ECT niet ongebruikelijk voor het terminalbedrijf.

Toch houdt Rogier Spoel, bij brancheorganisatie evofenedex verantwoordelijk voor lucht- en zeevracht, rekening met langere verwerkingstijden op de terminal dan gebruikelijk. 'Dit is toch een speciaal geval. Zo zullen er waarschijnlijk meer documenten verwerkt moeten worden. Bijvoorbeeld als er producten zijn bedorven doordat koelcontainers defect zijn geraakt.'

Verlaten lading

De kans is groot dat de afnemers een deel van de containers niet ophalen. Om de goederen in ontvangst te kunnen nemen hebben onverzekerde ladingeigenaren geld moeten storten ter hoogte van 25% van de ladingwaarde, zo blijkt uit documenten. Als er wel een transportverzekering is, zoals bij houthandelaar Dekker, dan moet de verzekeraar een garantie afgeven.

Ladingeigenaren moeten meebetalen aan de bergingskosten van de Ever Given. Hoeveel is nog onbekend

Deze borg en garantie hebben te maken met de zogeheten averij-grosse die door de Japanse scheepseigenaar Shoei Kisen Kaisha is ingeroepen. Dit houdt in dat de ladingeigenaren mee moeten betalen aan de bergingskosten van de Ever Given. Hoeveel die bedragen, is nog onbekend.

De verwachting is dat niet elke onverzekerde ladingeigenaar de borg kan of wil betalen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij seizoens- of modegevoelige goederen die door de maanden vertraging feitelijk waardeloos zijn geworden.

Snel weg

Hoe de terminal en de rederij omgaan met 'verlaten' lading willen beide niet zeggen. 'Er zijn afspraken gemaakt', luidt het commentaar van ECT. 'Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de rederij', aldus de woordvoerder.

ECT heeft er wel veel baat bij dat de containers zo snel mogelijk van de terminal verdwijnen. De containervaart gaat door een hausseperiode en de terminals in Rotterdam werken op volle capaciteit. De opslagruimte is echter beperkt, dus hoe korter de containers op de terminals verblijven, hoe beter.

Juridische strijd

Bij de te lossen containers in Rotterdam zitten ook containers die oorspronkelijk in de haven van Hamburg van boord zouden worden gehaald. Die zullen volgens een woordvoerder van rederij Evergeen met een kleiner schip, de Ever Utile, naar Hamburg worden vervoerd. Het classificatiebureau dat het schip na de vrijgave in Egypte heeft geïnspecteerd, heeft geen goedkeuring verleend aan de reis naar Hamburg. 'Vermoedelijk omdat het schip daar over de relatief smalle Elbe-rivier moet varen', aldus de woordvoerder van Evergreen.

Na Rotterdam vertrekt de Ever Given naar de Britse haven Felixstowe om daar nog te lossen. Wat er vervolgens gaat gebeuren is nog onduidelijk. Wellicht moet het schip voor verdere inspectie naar een droogdok. Wel is duidelijk dat de Ever Given voorlopig uit het vaarschema van Evergreen is gehaald.

Deskundigen houden er rekening mee dat met het lossen van de containers het hoofdstuk Ever Given nog lang niet afgelopen is. 'Er zal een juridische strijd rond claims gaan losbarsten', verwacht Spoel van evofenedex. 'Wie gaat wie aansprakelijk stellen?' Het beloven jarenlange juridische procedures te worden tussen ladingeigenaren, de scheepseigenaar en de rederij.