Extra controle op lage waarde textiel, handtassen, schoenen, e-commerce en e-bikes

Op 19 november 2020 is er een bericht verschenen van Douane op de website van de Belastingdienst over de intensivering van de controle op zendingen met een lage waarde.

De Douane heeft aangegeven de komende maanden meer aandacht te besteden aan de douanewaarde van textiel, handtassen en schoenen in invoeraangiften. Daarnaast zegt de Douane extra aandacht te besteden aan producten die online zijn gekocht - de zogenoemde e-commerce. Vooral als ze als zending met lage waarde worden aangegeven. Ook e-bikes zullen de komende maanden extra onder de aandacht vallen bij de Douane.

Voor bedrijven die aangifte doen raadt Douane aan om extra informatie over de oorsprong, tariefindeling en douanewaarde te vragen bij de klant om de douaneaangifte juist in te kunnen vullen. Voor bedrijven die invoeraangifte voor textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand doen, raadt Douane aan om de douanewaarde en de goederencode extra te controleren.

Aangezien er steeds meer producten online worden verkocht gaat de Douane controleren of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. Vooral zendingen met vrijstellingscodes voor een lage waarde zullen extra aandacht krijgen van de Douane. Deze vrijstellingscodes mogen in de volgende gevallen gebruikt worden:

  • Code C07: voor zendingen met een waarde van meer dan € 22 en niet meer dan € 150. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code 107: voor zendingen met een waarde van € 22 of minder. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code C08: voor zendingen van de ene particulier aan de andere - zonder handelskarakter met een waarde van € 45 of minder.

De toetsingswaarde voor deze vrijstellingen is de werkelijke waarde zonder vracht- en verzekeringskosten. Bij onterecht gebruik van een code worden de douanerechten en btw niet goed berekend.

Op de invoer van elektrische fietsen uit China geldt een antidumpingheffing. De Douane controleert daarom extra op de waarde en de oorsprong van deze goederen. Bedrijven die invoeraangifte voor handtassen uit China doen raadt de Douane aan om de douanewaarde en goederencode extra te controleren. De Douane zal ook deze goederen extra gaan controleren.

De hierboven genoemde punten geven bedrijven de mogelijkheid extra aandacht te geven aan hun aangifte, fouten te vermijden en oponthoud te voorkomen. Naast de hierboven genoemde punten zal de Douane ook andere punten van de aangifte controleren. De Douane controleert goederen fysiek aan de hand van bescheiden en de administratie in Nederland en andere landen. Voor gevallen waarin bedrijven goederen willen weggevoeren en de Douane de controle niet kan afhandelen stelt de Douane aanvullende zekerheid voordat de goederen ter beschikking worden gesteld.

Nieuws Douane voor bedrijven, Belastingdienst.nl, 19-11-2020